Tanzania januari 2007

Periode: 14 - 31 januari 2007

Samen met 16 andere 'wereldreizigers' ben ik op 14 januari 2007 naar Tanzania gereisd. Het doel van de reis was in eerste instantie het beklimmen van de twee hoogste bergen van Tanzania: de Mount Meru van 4.562 m en de Mount Kilimanjaro van 5.895 m.
De Kilimanjaro, ook wel de Grote Witte Berg genoemd, is tevens de hoogste berg van het Afrikaanse continent.
Met het beklimmen van deze twee giganten ging voor mij een lang gekoesterde droom in vervulling. Het werd uiteindelijk een prachtig avontuur. Ik heb op het hoogste punt van beide bergen gestaan. De twee bergen tonen grote verschillen. Mount Meru is een berg zoals een kind ze tekent; met relatief steile hellingen en een spitse top. De Kilimanjaro heeft meer weg van een tafelberg; de top bestaat uit een groot, min of meer vlak gebied met centraal gelegen een grote krater.
De Mount Meru bleek een aardige 'aanloopberg' te zijn voor de Kili. Op de top van de Meru hadden we nog zoveel energie over dat we zelfs een laatste en beslissend potje hebben gekaart. De top van de Kili daarentegen was steenkoud en winderig. Slechts een kort verblijf was hier mogelijk.

Vanwege het verschillende karakter van de bergen en de verschillende wijzen van beklimming worden de expedities op de Mount Meru en Mount Kilimanjaro hier apart uitgelicht. Ook de stad Arusha, gelegen aan de voet van de Mount Meru, en de omgeving van beide bergen wordt hier apart belicht aan de hand van een aantal foto's

Maar er is meer!
Voor, tijdens en na de beklimmingen heb ik bewust zoveel mogelijk contact gezocht met de plaatselijke bevolking en heb ik zo vaak mogelijk Arusha bezocht. Arusha is een snelgroeiende stad aan de voet van de Mount Meru en circa 70 km van de Kilimanjaro. Veel Tanzanianen, met name de mensen in de grotere plaatsen, spreken naast het Swahili vaak prima de Engelse taal. De Tanzanianen zijn zeer spraakzaam, vriendelijk en behulpzaam. Uit de vele contacten heb ik een aantal e-mailadressen overgehouden waarmee ik nu nog correspondeer met een aantal van hen.

Tijdens de vele gesprekken met de Tanzanianen kwamen uiteraard ook goede doelen ter sprake. Een ervan hebben we bezocht. Het betreft een project van de Stichting Sibusiso. Stichting Sibusiso runt in de omgeving van Arusha een opvangcentrum voor geestelijk gehandicapte jonge kinderen en hun ouders en verwanten. De Stichting draait op giften en donaties van particulieren en bedrijven. De stichting vangt elk jaar tussen de 120 en de 140 kinderen op. Er werken momenteel 54 medewerkers waarvan er nu nog slechts een uit Europa afkomstig. Alle anderen zijn Tanzanianen.
Ondanks het hoge aantal kinderen dat wordt geholpen bedraagt de jaaromzet slechts 300.000 euro, een fractie van het bedrag wat de zorg aan evenveel kinderen in Nederland kost.
Een ander project dat onze steun behoeft is 'Cradle of Love Baby Home'. Dit project bestaat uit een opvangtehuis voor baby's met HIV of Aids. Het opvangtehuis wordt gerund door de Amerikaanse Davona Church.
Meer informatie over deze projecten is te vinden op Maar er is meer op deze site!

Over de foto's en het nabestellen ervan.
De foto’s op deze website zijn opgenomen in 72 dpi formaat; dus wel goed voor beeldschermvertoning maar niet goed om ze af te drukken als foto. Ze kunnen wel worden nabesteld op het originele grote formaat (waarmee zelfs kleine posters zijn af te drukken). Zie hiervoor Nabestellen foto's op deze site!